Aktualności

Warsztaty z piwowarstwa

20 luty 2018 r.

Student III roku kierunku BiPŻ pan Krzysztof Miśniak poprowadził kolejne warsztaty z piwowarstwa. Uczniowe z Zespołu Szkół im. W.Witosa w Janowie Lubelskim mieli możliwość zapoznania się z surowcami, procesem zacierania oraz posłuchać wykładu na temat produkcji piwa w warunkach domowych. Goszcząca grupa podzieliła się zdecydowanie na dwa zespoły, jeden z nich stanowili Panowie, których interesował proces produkcji piwa, natomiast Panie wzieły udział w warsztatach z tchnologii ciastkarskiej, prowadzonych pod okiem dr inż. Grety Adamczyk. Organizatorami przyjazdu do PWSW byli nauczyciele przedmiotów zawodowych, panie Bogumiła Kmita i Anna Balczerowska.


VIII Dzień Warsztatów i Wykładów Otwartych z BiPŻ

24 listopad 2017 r.

Kierunek Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności specjalnie dla uczniów szkół średnich udostępnił w tym roku cztery pracownie. Podczas warsztatów uczniowie wykonali doświadczenia chemiczne (laboratorium chemiczne), zaś w czasie Warsztatów z Historią Kuchni Polskiej (pracownia technologii żywności) wykonali wyroby spożywcze. Ponadto uczniowie zapoznali się z mikrobiologią (laboratorium mikrobiologii) oraz sprawdzili swoją wrażliwość smakową (pracownia analizy sensorycznej).

W ramach wykładów otwartych prof. dr hab. Wiesław Barabasz wygłosił prelekcję nt.: „Mikrobiom twój sojusznik w utrzymaniu zdrowia”, natomiast dr inż. Greta Adamczyk zachęcała do spożywania czekolady przedstawiając wykład: „Aspekty prozdrowotne czekolady w świetle współczesnych badań”.

Podczas warsztatów uczniowie wzięli również udział w konkursie z ogólnej wiedzy nt. żywności i zdobyli atrakcyjne nagrody!

 

                                                                                 

Domowy wyrób wędlin i chleba

11 kwiecień 2017 r.

Koło Naukowe Żywność i Żywienie wykonało kilka próbnych wypieków chleba oraz wykonalo kiełbasy z róznymi dodatkami m.in. z zurawiną. Ocena organoleptyczna wykazała, że produkty są akceptowalne przez potencjalnych konsumentów.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Pasja studenta II roku BiPŻ – piwowarstwo

4 kwiecień 2017 r.

 

Studenci II roku BiPŻ wraz z Kołem Naukowym BiPŻ pod kierownictwem studenta Krzysztofa Miśniaka oraz pod okiem pani mgr Danuty Olejarki przeprowadzili pierwsze w tym roku akademickim warsztaty z browarnictwa!

Cieszymy się, że nasi studenci rozwijają swoje zainteresowania związane z produkcją żywności i zarażają swoją pasją innych! Życzymy wytrwałości i sukcesów.

Kolejna edycja zapowiada się już wkrótce, zatem warto śledzić naszą stronę, ponieważ kolejne warsztaty są skierowane nie tylko do studentów…. Zaproszeni są wszyscy zainteresowani!