Aktualności

Relacja z warsztatów Kucnie Świata

Opublikowano 19 kwiecień 2018 r.

 

Na kierunku Bezpieczeństwo i Produkcja Żywności odbyły się kolejne warsztaty kulinarne (19.04.2018) z udziałem studentów przyjeżdżających do PWSW w ramach programu Erasmus+. Pomysłodawcą i m.in. organizatorem warsztatów był student kierunku Projektowanie Graficzne – Krzysztof Sałdan, natomiast koordynatorami warsztatów Pani mgr Agata Obratańska wraz z dr inż. Gretą Adamczyk.

Studenci z Turcji i Węgier wraz ze studentami kierunku BiPŻ z Ukrainy oraz Polski przygotowali wspólnie wachlarz tradycyjnych dań. Spotkanie zatytułowane “Kuchnie Świata” rozpoczęło się wykładem, na którym studenci w języku angielskim przedstawili potrawy, które zaplanowali przyrządzić.

Wśród smaków kuchni ukraińskiej znalazły się dania studentów kierunku BiPŻ, tj. kotlet kijowski (Котлета по-київськи), przygotowany przez panią Olenę Levytska, zupa rybna (Ukha) sporządzona przez pana Miroslava Kukharskyi oraz serowe placuszki (syrnyky) według pana Vladyslava Vichystyu

Potrawy węgierskie stanowiły smażony ser w panierce (Rántott sajt) oraz smażony placek drożdżowy (Lángos) w wykonaniu pana Zsolta Biczó.

Wsród smaków kuchni tureckiej można było się zasmakować w takich potrawach jak: Ispanaklı Börek, Sarma, Lahmacun, Babaganuş oraz Çiğ köfte, które przygotowali studenci z Turcji odbywający semestr na kierunku Socjologia oraz Politologia.

Warsztaty zakończyła degustacja suto zastawionym stołem, która cieszyła się wielkim zainteresowaniem wśród studentów PWSW. By spróbować przygotowanych dań przed drzwiami pracowni ustawiały się kolejki już przed godziną 16!

 

 

 

Warsztaty Kuchnie Świata

Opublikowano 10 kwiecień 2018 r.

 

Już w nabliższy czwartek (19.04.2018) na kierunku BiPŻ odbędą się warsztaty z Kuchni Świata, na które zaproszeni są wszyscy, którzy chcą spróbować dań kuchni tureckiej, węgierskiej oraz ukraińskiej. Spotkanie studentów zagranicznych ze studentami naszej uczelni rozpocznie się prezentacjami na temat dań, które bedą wykonywać.

Spotaknie ma na celu integrację społeczności akademickiej PWSW ze studentami odbywającymi semetr w PWSW w ramach programu Erasmus+ oraz zachęcenie ich do wyjazdów w ramach wymiany międzynarodowej do uczelni partnerskich.

Wstęp wolny !!!


 

Nabór na wyjazdy w roku akademickim 2018/2019

Opublikowano: 20 luty 2018

Trwa rekrutacja na wyjazdy w ramach programu Erasmus+ na rok akademicki 2018/2019!

Wnioski przyjmowane są do 19 marca 2018 roku w pokoju 3.44, Kolegium Techniczne, II piętro.

Studenci BiPŻ mogą wyjechać na semestr nauki do Turcji lub Rumunii.

Zarządzenie nr 11

 


Wykład i warsztaty nt. kuchni węgierskiej i tureckiej

Opublikowano: 24 styczeń 2018

Kuchnnię oraz wypieki wegierskie i tureckie mogli poznać i posmakować studenci IV roku BiPŻ, którzy na swoich ostatnich zajęcich gościli studentów programu Erasmus.

Zajęcia rozpoczął Zsolt Biczó, wyczerpującym wykładem nt. kuchni wegierskiej, podczas którego trwała dyskusja! Nastepnie wykonał ciasto. Również studencji z Turcji przygotowali dla nas deser oraz dwie potrawy.

Dziękujemy studentom programu Erasmus za przygotowania dla nas dań, napoju oraz słodkości! Wszystko było wyśmienite!